Roemeense sarmalé

Ingrediënt van het veld en beschikbaar
1 Spitskool
Ingrediënt van het veld maar momenteel niet beschikbaar
2 dikke Tomaat
1 Ajuin
een takje Tijm
Ingrediënten die niet groeien op het veld: 
  1. 600 gr gehakt. Runds, varkens of schapengehakt naar keuze.
  2. 1 ei
  3. 1 fijn gesnipperde ui
  4. een handvol en gekookte rijst
  5. een klein blikje zuurkool
  6. een blikje tomatenpuree
  7. 1/4 L vleesbouillion
  8. peper, zout, kummel en laurier.
Recept: 
  1. de kool pocheren en systematisch de buitenste bladeren verwijderen van zodra ze gemakkelijk op te rollen zijn.
  2. Het gehakt mengen met de gekookte rijst, het ei en de ajuin. In de meeste gevallen koop je reeds op voorhand gekruid gehakt bij de slager en zijn peper en zout hier overbodig.
  3. een soort van blinde vinken maken door de gepocheerde koolbladeren op te vullen met het gehaktmengsel.
  4. op de bodem van een stoofpot beginnen met een laag zuurkool. Hierop de opgevulde rolletjes leggen. Dicht tegen elkaar zodat ze niet loskomen.
  5. De gepelde en fijngesneden tomaten, samen met de tomatenpuree, de vleesbouillon en de rest van de kruiden toevoegen.
  6. Deksel op de pot en een paar uren laten sudderen op een zacht vuurtje of in de oven op 140 °C
  7. Opdienen met polenta of patatjes.

In Roemenië worden de kolen altijd gepekeld. Het pekelen van groenten is een duurzame en ecologische bewaarmethode, zeker als je een massa kolen of harde groenten hebt en niet beschikt over electriciteit, laat staan diepvriezers. Hierdoor gisten de kolen na verloop van tijd en bekom je een lichte zuurkool. Bij gebrek aan de echt gepekelde bladeren gebruiken we een potje zuurkool op de bodem van de pot.

Met dank aan mevrouw Saninoiu bij wie we te gast waren in Roemenië en van wie we dit lekkere recept kregen.