Deze zoete variant van maïs is geschikt voor menselijk gebruik. De vele velden maïs die je langs de wegen ziet, zijn vaak veevoeder of bedoeld voor verwerking (zoals maïszetmeel). De zoete variant kan je echter zo van de plant trekken en opsmullen: heerlijk zoet en sappig. Je kan er ook perfect popcorn mee maken. Na oogst eet je een maïskolf best zo snel mogelijk op. Je kan hem nog enkele dagen (ongeveer 2 dagen) bewaren als je hem direct in de koelksat kan leggen (optimale bewaartemperatuur is 0°C). Daarna wordt de kolf melig, omwille van de omzetting van suiker in zetmeel.
Hoe oogsten?:
Je trekt de rijpe (*) kolf voorzichtig van de plant.(*) Het optimale oogststadium wordt bereikt als de kolfkwast donkerbruin verkleurd is, de bladeren nog groen zien en de korrels tot bijna bovenin de kolf warmgeel van kleur zijn. Zodra de kolf bruin ziet en de korrels ingedeukt zijn, mag je de maïs oogsten voor je kippen.