Wat is een zelfoogstboerderij?

’t LEKKERLAND is een zelfoogstboerderij volgens het CSA-principe. Op een zelfoogstboerderij kunnen de mensen zelf hun groenten komen oogsten. De boer(in) bewerkt de bodem, zaait en plant en verzorgt de groenten tot ze oogstklaar zijn, dan is het aan de plukkers.

Mensen kopen in het begin van het jaar een “oogstaandeel” en kunnen daarmee heel het jaar rond hun groenten komen oogsten. Zij worden op die manier “lid” van de boerderij en worden mee betrokken bij het reilen en zeilen op hun boerderij. De boer zorgt ervoor dat er het hele jaar rond een variëteit aan groenten beschikbaar is. Hij doet dit o.a. door gebruik te maken van tunnelserres. Doordat de boer voor een vaste groep mensen groenten teelt, en dus weet hoeveel hij moet voorzien, kan verspilling tegengegaan worden.

 

De naam ‘t LEKKERLAND sproot voort uit het patatje “de lekkerlander”. Onze leden zijn “lekkerlanders” die hun eigen lekkers rechtstreeks van het land komen halen.

Inschrijven doe je voor een heel jaar en voor heel je gezin. Een jaar loopt van mei tot mei. Wat "oogstklaar" is kan je volgen op de website (zie oogsten) en op het veld wordt het aangeduid met gekleurde vlaggetjes: een gele vlag voor wat oogstklaar is, een rode vlag voor wat dringend te oogsten is (rood valt goed op tussen groene groenten). Meestal is de boer(in) aanwezig op het veld om je met raad en daad bij te staan bij het oogstproces.

Voordelen van zelfoogst:

  • lokale voedselvoorziening (minder voedselkilometers = minder CO2)
  • seizoensgebonden lekkers met een grote variëteit aan (vergeten) groenten
  • minder voedselverspilling, omdat we enkel voorzien voor onze plukkers
  • goedkope/eerlijke groenten door korte keten: geen tussenkomst van distributie, groothandel, supermarkten,… die hun graantje meepikken.
  • direct contact met de boer
  • sociaal contact met andere plukkers (op het veld, bij activiteiten,…)
  • zeggenschap over hoe je groenten geteeld worden (gezonde groenten met hoge voedingswaarde, zonder pesticide en kunstmest)
  • de mogelijkheid om de kinderen te leren waar hun groenten vandaan komen  
  • oogsten kan van zonsopgang tot zonsondergang en 7 op 7  
  • de smaak van groenten uit je ‘eigen’ tuin

Ziehier de reactie van een doorwinterde Lekkerlander: "Sinds we onze groentjes halen op het Lekkerland, is onze manier van koken en eten nogal sterk veranderd. We komen naar het veld, nemen mee van wat er is en dat eten we dan op. Is er van iets weinig of niks meer, dan denken wij daar niet echt verder over na. 'Jammer, want het was heel lekker, maar dan nemen we wel iets anders.' We maken ons nooit echt de bedenking of er dan te weinig was of wij gewoon te laat zijn of het seizoen gewoon voorbij is of... Het is gewoon wat het is. Wat wel een soort van bevrijding is. We komen nooit terug van het veld met de frustratie 'oh nee, dat was er (weeral) niet!"