voor de saus: 1 kleine ajuin of 2 sjalotjes, 2 eetl graanmoster, 1 glas droge witte wijn, bloem of roux om de saus wat te binden, 2dl bouillon, 1dl room, peper en zout, een beetje boter of plantaardige olie.
voor het vlees: 400g soepvlees (dit lijkt misschien veel maar na het koken blijft hier heel wat minder van over.) 1l water, 1ajuin, wat bio selderblad of een takje lavas, of andere groene smaakmakers zoals steeltjes van peterselie (het blad kan je gebruiken voor andere lekkere doelen), een tak thijm, 2 laurierbladen, 6 zwarte peperkorrels, een kl zout.
Zet een dag tevoor het soepvlees op en kook er een lekkere bouillon van, het vlees zal krimpen er blijft ongeveer 2/3 over. Tegelijk zal het ook de smaak van de groenten en kruiden opnemen die je in de bouillon hebt gedaan. Laat alles helemaal afkoelen. Zeef de bouillon, gebruik een deel voor de saus, de rest kan je versieren met lekker fijngesneden gestoofde seizoensgroenten tot een feestelijk lekker soepje. Bijvoorbeeld fijne blokjes aardpeer. Snijdt het vlees in plakjes en schep er een beetje bouillon over tegen het uitdrogen als je het straks weer gaat opwarmen. Nu kunnen we aan de slag met de schorseneren. Schil en kook ze in licht gezouten water met een scheutje azijn of citroensap. Giet af als ze gaar zijn. Snipper de ui en stoof zachtjes aan. Als de ui gaar is blussen met witte wijn, de alcohol laten verdampen. Doe de schorseneren bij de ajuin en laat ze nog even mee stoven voeg wat van de zelfgemaakte bouillon toe. Als de schorseneren de gewenste gaarheid hebben voeg je graanmosterd meer bouillon en room toe (ik heb graag veel saus). Breng op smaak met peper en zout. Je kan een extra accent toevoegen in de vorm van verse thijm blaadjes, gehakte peterselie of iets anders. Serveer met gekookte aardappeltjes en het soepvlees.
- Login om te reageren