1 fles rode wijn, oersuiker of mascabado suiker(wereldwinkel), citroensap, jeneverbessen, kruidnagel, kaneelpijpjes, kardemon peulen (facultatief), peper en zout.
Gewoonlijk begin ik met het zoet stoven van een uitje in wat olijfolie maar misschien kan je dat even goed overslaan en ineens beginnen met de kern van de zaak: rode kool. De fijn gesneden rode kool zet je bijna onder in rode wijn, tijdens het koken zakt de kool wat dichter op elkaar en dan komt dat wel ongeveer gelijk te staan. Als je een hele kool gebruikt zal je afhankelijk van de grote van je kool zeker een hele fles rode wijn nodig hebben, is het een dikke kool, reken dan maar op twee flessen. De kwaliteit van de wijn bepaalt mede de smaak van je gerecht. Naar smaak kan je er minder of meer suiker, citroensap (ook te vervangen door azijn) en kruiden toevoegen. Voor een hele kool gebruik ik een 10-tal jeneverbessen, 3 kaneelpijpen, 5 kruidnagels en 5 groene kardemonpeulen. Ik gebruik het sap van 1 citroen en 75g suiker. Wat vers gemalen zwarte peper en wat zout naar smaak maken het gerecht af. Dit is een feestelijk rode kool recept voor echte lekkerbekken en ideaal bij wild, creatieve vegetariers vinden zeker een leuke combinatie met notenburger en boschampignons. Mmm lekker herfst.
- Login om te reageren