Prei

Beschrijving: 

Prei is onmisbaar in de Belgische keuken en dan bedoel ik niet alleen in onze soepen. Het is een groente die je bijna het hele jaar door kan oogsten. Je hebt zomerprei, herfstprei en winterprei die je met een beetje geluk kan blijven oogsten tot en met april. Een beetje vreemd dat de meeste mensen enkel het preiwit eten, terwijl het groen gedeelte dat boven de grond staat nog net iets meer smaak heeft. Te straf voor sommigen, lekker voor anderen.

Hoe oosten?: 

Prei oogsten we netjes van voren naar achteren: klein en groot, alles gaat mee uit de grond. Je steekt de prei uit met een riek of een spade. Je moet daarbij wel opletten dat je de prei zelf niet kapot steekt. Als de prei los genoeg zit, kan je hem uit de grond trekken. De buitenste bladeren én de verdorde punten mogen ter plaatse blijven liggen. Het groenloof zien we graag allemaal verdwijnen in gerechten en soepen. 

Veld: 
Oogststatus: 
Te oogsten
Afbeelding: