Schorseneer wordt ook wel eens winterasperge genoemd en is die naam helemaal waardig. Het is misschien iets meer werk om te kuisen, maar de beloning is des te groter. Gebruik handschoenen bij het schillen en doe een scheutje azijn of citroen in het kookvocht om ze mooi wit te houden.Schorseneer is héérlijk van smaak en smelt weg in je mond.
Hoe oogsten?:
Schorseneer zit erg diep in de grond, waardoor je moet opletten dat je de wortel niet in 2 breekt. Je gebruikt hiervoor best een extra lange spade. (1) Graaf een put van minimum een spade diep naast de schorseneer (gebruik het zand om de vorige put te vullen). (2) Steek met de spade recht naar beneden aan de andere kant van de schorseneer (de andere kant dan de put die je gegraven hebt) en beweeg wat over en weer met de spade om de schorseneer los te krijgen.(3) Probeer of je de schornseneer met je handen uit de grond kan trekken> indien niet kan je best nog wat dieper graven (ga terug naar stap 1), want als de schorseneer afkraakt dan zorgt dat volgend jaar voor erg lastig onkruid. (4) Schud het zand van de schorseneer (zodat je niet teveel zand meeneemt naar huis)