Witloof als groente is nog niet zo oud. Naar 't schijnt werd ze toevallig ontdekt door een Brabantse chicoreiboer die - bij wijze van belastingsontduiking - zijn chicoreiwortel in de kelder had verstopt (met een laagje zand erover). Enkele weken later ontdekte hij dat er nieuwe witte kroppen gegroeid waren op de wortelen. Het Brussels lof was geboren.
Hoe oogsten?:
De wortels oogst je als volgt:
(1) Graaf een put van minimum een spade diep naast de wortel (gebruik het zand om de vorige put te vullen).
(2) Steek met de spade recht naar beneden aan de andere kant van de wortel (de andere kant dan de put die je gegraven hebt) en beweeg wat over en weer met de spade om de wortel los te krijgen.
(3) Probeer of je de wortel met je handen uit de grond kan trekken,
> indien niet kan je best nog wat dieper graven (ga terug naar stap 1), want als de wortel afkraakt dan zorgt dat volgend jaar voor erg lastig onkruid.
(4) Schud het zand van de wortel (zodat je niet teveel zand meeneemt naar huis)
Om een witloofkrop aan die wortel te krijgen moet je de volgende stappen doorlopen: (1) Laat de wortel 5 dagen op een droge vorstvrije plaats liggen met het groenloof (= de groene bladeren) er nog aan vast.
(2) Snij na 5 dagen het groenloof op 2 cm boven de wortel af.
(3) Steek de wortels in een emmer met een beetje zand (bvb. uit je tuin, zeker niet van ons veld)
(4) Giet er een beetje water over (niet te nat zodat de wortels niet rotten)
(5) Zet de emmer op een donkere vorstvrije plaats (bvb. kelder of garage).
> als de ruimte niet 100 % donker is kan je best nog een plastiek zak of emmer over de emmer zetten, zodat er geen licht aan kan.
(6) Laat ze 4 tot 6 weken staan (zonder water te geven) en oogst het witloof!